33 دانستنی جالب درباره روم باستان (بخش اول)



نويسندگان
جدیدترین مطالب
لینک های روزانه

یکی از پررونق ترین و متمدن ترین تمدن های دوران باستان تمدن روم بوده است. این تمدن نسبت به بسیاری از تمدن های دیگری که در دوران باستان وجود داشت پیشرفته تر بوده است. رومیان باستان سال ها به تکنولوژی های جالبی دست پیدا کرده بودند و یک تمدن یکپارچه و کشوری قوی و مقتدر داشتند. به زبان ساده به احتمال زیاد روم باستان یکی از افسانه ای ترین و اسطوره ای ترین تمدن های دوران باستان می باشد. این تمدن که در صده هشتم قبل از میلاد مسیح و در شهر کوچکی در کنار رودخانه تایبر شکل گرفت (که اکنون در کشور ایتالیا قرار دارد) کم کم تبدیل به یکی از امپراطوری های بسیار قدرتمند جهان شد. با وجود جنگ های زیاد این تمدن بیش از هزار سال دوام آورد و در این زمان بخش عمده ای از اروپا به همراه بخشی از قاره آفریقا و بخشی از نواحی غربی قاره آسیا زیر سلطه این امپراطوری قرار داشتد. در ادامه این مطلب 33 دانستی را درباره این تمدن باستانی برای شما ارایه می کنیم

 

1. در افسانه ها آمده است که به هنگام آتش سوزی بزرگ روم، نرون که در آن زمان امپراطور روم بود به خواندن و نواختن ادوات موسیقی می پرداخت!

 

در داستان ها آمده است که وقتی که بخش اعظم روم به دلیل آتش سوزی در حال سوختن بود، نرون (که بین سال های 54 تا 68 بعد از میلاد مسیح امپراطور روم بود) به خواندن و نواختن موسیقی می پرداخت! البته بعدها گفته شد که به احتمال زیاد این یک افسانه بوده است که بوسیله پادشاهانی که بعد از نرون بر روم حکومت می کردند ساخته شده است تا به شهرت او لطمه بزنند.

 

2. بر خلاف آن چیزی که در فیلم ها از روم می بینیم، در آن زمان معروف ترین سرگرمی رومی ها تماشای گلادیاتورها نبوده است!

 

با وجود این که فیلم های هالیوودی ذهن ما را به این سمت هدایت کرده اند که فکر کنیم گلادیاتورها و تماشای آن ها معروفترین سرگرمی رومیان باستان در آن دوران بوده اند؛ ولی حقیقت این است که محققان می گویند ساختمان "کلوزیوم" که در آن گلادیاتورها با هم مبارزه می کردند و مردم برای سرگرم شدن به آن جا می رفتند به احتمال زیاد خیلی کمتر از آن چه که ما فکرش را می کنیم جمعیت داشته است. محققان همچنین می گویند بسیاری از  رومیان برای سرگرم شدن علاقه ای به تماشای گلادیاتورها نداشتند و تفریحاتشان به شیوه های دیگری انجام می شده است.

 

3. امید به زندگی در روم باستان بین 20 سال 30 سال بوده است!

 

امید به زندگی در میان مردمان روم باستان مانند بسیاری از تمدن های باستانی دیگر نسبت به امروزه بسیار کمتر بوده است (بین 20 تا 30 سال!) البته نمی توان گفت که همه آن ها در سنین جوانی می مردند. علت این پایین بودن امید به زندگی در آن زمان بیشتر به دلیل تعداد زیادی از زنانی بوده است که بعد از زایمان از دنیا می رفتند و همچنین تعداد مرگ و میر نوزادان نیز بسیار زیاد بوده است. ولی جالب است بدانید که اگر یک رومی می توانست به سن میانسالی برسد و از خطراتی که در دوران نوزادی و کودکی او را تهدید می کرد جان سالم به در ببرد، این شانس را داشت  که به اندازه انسان هایی که در دوران مدرن هستند زندگی کند!

 

4. بر خلاف تصور بسیاری از افراد امپراطوری روم به هیچ عنوان بزرگترین امپراطوری تاریخ نبوده است!

 

با این که امپراطوری روم به عنوان شناخته شده ترین امپراطوری تاریخ معرفی شده است ولی حقیقت این است که این امپراطوری بزرگترین امپراطوری تاریخ نبوده است! بر خلاف تصور همگان این امپراطوری تنها در بخش های کوچکی از جهان برقرا بوده است. امپراطوری روم در زمان اوج قدرتش وسعتی به اندازه حدودا 5 میلیون کیلومتر مربع داشته است (1.93 میلیون مایل مربع) در صورتی که امپراطوری بریتانیای کبیر در زمان اوج قدرتش وسعتی تقریبا برابر با 35.5 میلیون کیلومتر مربع (13.71 میلیون مایل مربع) داشته است. با مقایسه وسعت این امپراطوری ها می بینیم که امپراطوری روم در مقایسه با امپراطوری های بزرگ دیگر در مقام بیست و پنجم از نظر میزان وسعت سرزمین ها قرار داشته است.

از نظر تعداد افرادی که در آن بودند نیز باید گفت بزرگترین امپراطوری از نظر تعداد امپراطوری پارس بوده است که در زمان اوج قدرتش در سال 480 سال قبل از میلاد مسیح، تعداد افرادی که در این امپراطوری زندگی می کردند 44 درصد از جمعیت کل کره زمین را تشکیل می دادند در صورتی که امپراطوری روم در اوج قدرتش تنها 20 درصد از جمعیت کل کره زمین را شامل می شده است. امپراطوری روم در زمان اوج قدرتش بین 50 تا 90 میلیون شهروند داشته است که این تعداد در مقایسه با بسیاری از امپراطوری های دیگر بسیار ناچیز است!

 

5. میان امپراطوری روم و امپراطوری پارس جنگ های 721 ساله ای وجود داشته است!

 

میان امپراطوری روم و امپراطوری پارس جنگ های طولانی درگرفته است که حدودا 721 سال به طول انجامیده اند! این جنگ ها را می توان طولانی ترین درگیری های میان قوم بشر در تاریخ دانست که البته با این که یک جنگ 24 ساعته و دایمی میان آن ها نبوده است ولی در تمام مدتاین 721 سال جبهه امپراطوری روم و جبهه امپراطوری پارس همیشه با هم در تضاد بوده اند.

 

6. رومیان برای مدت های طولانی با ورود فرهنگ جدید مسیحیت در میانشان مشکل داشتند!

 

مدت زیادی طول کشید تا مسیحیت راه خودش را به روم باز کند. در سال های اولیه ای که مسیحیت وارد روم شده بود، رومیان مسیحیان و افرادی که مبلغ مسیحی بودند را مسخره می کردند. سال ها طول کشید که آن ها توانستند مسیحیت را بپذیرند.

 

7. امپراطورهای روم باستان هر روز همراه با غذایشان کمی زهر می خوردند!

 

یکی از سنت هایی که برای امپراطورهای روم باستان وجود داشت این بود که آن ها هر روز در کنار غذایی که می خوردند کمی زهر می خوردند. هدف آن ها این بود که بدن خودشان را در مقابل این زهر ایمن کنند. بنابراین در وعده های غذاییشان به میزان خیلی کمی (به اندازه ای که پزشکان توصیه می کردند) زهر می خوردند. به این عمل "میتریداتسیم" گفته می شد که البته می توانست برای آن ها ضررات زیادی داشته باشد و به بدن آن ها لطمات جبران ناپذیری می زد.

 

8. علاوه بر سکه، "نمک" یکی از مهم ترین ارزهای رایج در دوران روم باستان بود!

 

همه ما می دانیم که در دوران باستان ارز رایج "سکه" بوده است. رومیان با این سکه ها به داد و ستد می پرداختند و تجارت می کردند و لوازم مورد نیازشان برای زندگی را خرید و فروش می کردند. این سکه ها را امروزه می توان در موزه ها پیدا کرد. ولی نکته ای که شاید کمتر کسی درباره شیوه داد و ستد رومیان در دوران باستان بداند این است که آن ها از نمک نیز علاوه بر سکه به عنوان ارز رایج برای داد و ستد کردن استفاده می کردند. بنابراین در آن زمان نمک نیز حکم پول را برای آن ها داشت! رومیان باستان معمولا با استفاده از نمک برده خرید و فروش می کردند و نمک در آن زمان بسیار باارزش بوده است.

 

9.بر خلاف تصور بسیاری از افراد، در دوران روم باستان از برده ها برای نبردها (و مخصوصا نبردهای دریایی) استفاده نمی کردند!

 

تصویری که از کشتی های جنگی رومی در فیلم ها به ما نشان داده اند به این شکل است که سربازان بر روی کشتی و یا قایق نشسته اند و گروهی از بردگان در حال پارو زدن و هدایت کردن قایق هستند. در صورتی که این کاملا با حقیقت داستان متفاوت است! در میان رومیان این اعتقاد وجود داشت که وظیفه حفاظت کردن از وطن و دفاع کردن از میهنشان بر عهده خود رومیان است و برده ها حق ندارند که در این کار شرکت کنند! بنابراین در اکثر موارد برده ها را برای جنگ با خودشان نمی بردند! البته در برخی از موارد در جنگ های مخصوص استثنائاتی وجود دارد که در آن ها برده ها را نیز به جبه های جنگ می فرستادند ولی در چنین مواردی نیز بر طبق قانون اول آن ها را آزاد می کردند و بعد به جنگ می فرستادند!

 

10. در سال های پایانی امپراطوری روم، رفتار رومیان با برده ها بسیار بهتر شده بود!

 

شیوه های بی رحمانه ای که رومیان با برده های خودشان برخورد می کردند بیشتر مربوط به سال های اولیه تاسیس امپراطوری روم می شود. کم کم آن ها درک کردند که باید با برده ها بهتر رفتار کنند. بنابراین در سال های پایانی امپراطوری روم شیوه برخورد صاحبان این برده ها با آن ها بسیار بهتر شده بود و می توان گفت برده ها به نوعی شبیه به کارکنان امروزی بودند و حتی برای این که عملکرد آن ها بهتر شود به آن ها پاداش هایی هم می دادند!

 

11. سینسیناتی آمریکا نام خودش را از "سینسیناتوس" ، یکی از امپراطورهای محبوب روم گرفته است!

 

یکی از معروف ترین امپراطورهای روم سینسیناتوس بود که بین سال های 519 تا 430 قبل از میلاد مسیح زندگی می کرد. نکته جالب توجه درباره این امپراطور محبوب این بود که او در دوران حکمفرمایی خودش روم را از بحران های مالی نجات داد و سپس به تصمیم خودش بازنشسته شد و به مزرعه اش رفت و بقیه عمر خودش را در آن جا به عنوان یک کشاورز گذراند!

 

12. دو تا از سدهایی که در روم باستان ساخته شده اند هنوز هم در اسپانیا مورد استفاده قرار می گیرند!

 

دو تا از سدهای بزرگی که در زمان روز باستان ساخته شده اند هنوز هم در کشور اسپانیای امروزی (جایی که این سدها در آن ساخته شده اند) مورد استفاده قرار می گیرند! این سدها بعد از 1900 سال هنوز هم برای مردمان دنیای مدرن کاربرد دارند! ویژگی عمده این سدها ارتفاع زیاد آن ها است. جالب است بدانید این سد ها تا اواخر سال های قرون وسطی به عنوان یکی از بلندترین سدهای جهان شناخته می شدند!

 

13. مجسمه آزادی از روی یکی از خدایان روم به نام "خدای آزادی" ساخته شده است!

 

مجسمه آزادی را می توان یکی از نمادهای کشور آمریکا دانست. جالب است بدانید این مجسمه  تحت تاثیر یکی از خداهای رومی به نام "لیبرتاس" ساخته شده است. "لیبرتاس" یکی از چندین و چند الهه رومی بوده است. این الهه که در حقیقت خدای آزادی بوده است از خدایان محبوب در دوران روم باستان به شمار می رفته. جالب اینجاست که رومیان در آن زمان نیز تندیس هایی از لیبرتاس برای خودشان می ساختند که البته این تندیس ها هیچ کدام به اندازه مجسمه آزادی بزرگ نبوده است!

 

14. بعد از سقوط امپراطوری روم، تکنولوژی ساخت بتن برای مدت 1000 سال گم شد!

 

رومیان شیوه ساختن بتن را به خوبی می دانستند و با آن بناهایی بسیار زیبا و ماندنی می ساختند. در حقیقت رومیان با این روش بناهایی می ساختند که آن ها را برای مدت 2000 سال از حمله های دشمنان در امان نگه می داشت (عمر بسیاری از بناهایی که امروزه وجود دارد نسبت به عمر این بناها بسیار ناچیز است!) جالب اینجاست که بعد از نابود شدن و فروپاشی امپراطوری روم، تکنولوژی برای ساخت بتن برای مدت های طولانی از بین رفت. در حقیقت این تکنولوژی برای مدت 1000 سال گم شد!

 

15. در روم باستان یک "پاساژ" چهار طبقه وجود داشته است!

 

در دوران روم باستان یک ساختمان چهارطبقه وجود داشته است که نام آن "بازار تراجان" بوده است. این بازار تراجان مانند یک "پاساژ" امروزی عمل می کرده که دارای بیش از 150 فروشگاه و دفتر در طبقات مختلف بوده است! این "پاساژدر سال های بین 100 تا 110 بعد از میلاد مسیح ساخته شده است و بنای آن به عنوان یک بنای تاریخی هنوز هم پابرجاست!

 

16. در صورتی که ساختمان کلوزیوم امروزه ساخته می شد، قیمت ساخت آن 380 میلیون دلار بود!

 

ساختمان "کلوزیوم" یکی از بزرگترین ساختمان هایی بود که در دوران روم باستان ساخته شده بود. این ساختمان در حقیقت به عنوان مکانی برای مبارزات میان گلادیاتورها مورد استفاده قرار می گرفت. این ساختمان همچنین مانند یک سالن ورزشگاه بزرگ بود که ظرفیت خیلی زیادی داشت و افراد زیادی به آن می آمدند تا به عنوان تماشاچی مبارزه میان گلادیاتورها را شاهد باشند. جالب است بدانید که برای ساخت این ساختمان هزینه بسیار زیادی شده بود و اگر امروزه این ساختمان دوباره ساخته شود هزینه ای برابر با 380 میلیون دلار باید صرف شود!

 



نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:





[ شنبه 11 بهمن 1399 ] [ 10:4 ] [ شکوهی ]

درباره وبلاگ

به وبلاگ من خوش آمدید
آرشیو مطالب
امکانات وب
ورود اعضا:

نام :
وب :
پیام :
2+2=:
(Refresh)

خبرنامه وب سایت: